Groentegratin

on

Het is eventjes wat stiller geweest op mijn blog doordat ik voor mijn werk in opleiding ben in Gent. Hierdoor heb ik geen tijd om ’s avonds te koken omdat ik vaak ook overnacht in Gent. Maar intussen is het zaterdag en ben ik hier weer met een heerlijk vegetarisch gerechtje dat je zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht (eventueel zonder de geraspte kaas) kan serveren!

Deze gratin bevat schorseneren, een vergeten groente die stilaan terug aan populariteit wint. Het is een echte wintergroente, die ook wel eens de ‘winterasperge’ wordt genoemd. Ik kende de groente eigenlijk zelf niet van thuis uit, maar heb het leren kennen toen ik met mijn man ging samenwonen.

Schorseneren zien er niet zo lekker uit als je ze in de winkel ziet liggen, maar ik raad je toch aan om het eens te proberen! Laat me gerust even weten wat je ervan vond, als je dit gerechtje gemaakt hebt! Hier heeft het in elk geval enorm gesmaakt!

Ingrediënten:

groentegratin.png

15225280_10209634502073872_251328354_o

Bereiding:

Schil de schorseneren met een dunschiller of gebruik schorseneren uit de diepvries. Snijd ze in lange stukjes en kook ze in licht gezouten water. Voeg na 5 minuten ook de prinsessenbonen toe. Kook ze niet té lang, want ze garen zeker nog verder in de oven.

Schil ook de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in licht gezouten water. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Snijd intussen de ui in fijne ringen en pel de knoflookteentjes. Bak de ui aan in een pan met wat boter of olijfolie. Voeg de fijngesneden look toe. Doet de schorseneren, prinsessenbonen en de aardappels met wat kookvocht van de groenten bij in de pan. Doe het kruidentuiltje bij in de pan. Laat stoven op matig vuur en kruid het geheel met peper, currypoeder, rozemarijn en eventueel wat tijm.

15216073_10209634500953844_447065591_o

Snijd de tomaat in blokjes en doe deze bij de groenten. Bak heel even mee en doe nadien alle groenten in een ovenschaal. Dek af met een laagje geraspte kaas of stukjes/sneetjes camembert. Zet gedurende 10-20 minuten in de voorverwarmde oven. Ik heb het er maar 10 minuten in gezet, enkel voor de kaas te laten smelten, want mijn groenten waren eigenlijk al heel gaar gekookt!

TIP: Als je er graag vlees in wil, is dit ook lekker met wat gerookte spekblokjes die je mee bakt.

Afiyet olsun! Eet smakelijk!

15271288_10209634498233776_690088118_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s